Oostende: place to be
Restaurant Stad Kortrijk

in Oostende

‘Hallo scheepsmaatje, heb je honger?’ vroeg Kapitein Haddock me. ‘Wel, kom dan mee naar mijn lievelingsrestaurant in Oostende’. En zo ontdekte ik restaurant Stad Kortrijk in Oostende. Het restaurant ligt in de Langestraat, nummer 119. De Langestraat is echt erg lang en is vooral gekend als uitgaansbuurt. Maar die ‘côté’ ligt aan het hele andere uiteinde van de Langestraat: aan het casino. De Langestraat loopt echter helemaal door langs de Jeugdherberg en de voormalige Koninklijke Residentie tot aan de Visserskaai. En daar vind je dit Oostendse restaurant.

restaurant stad kortrijk oostende

restaurant stad kortrijk in oostende

Doe es normaal, man

Het is er zo speciaal omdat alles er gewoon is. Geen gedoe, gewoon lekker eten. Je kunt er niet reserveren. Wie eerst komt, die eet eerst. Je wordt ook verondersteld even buiten te wachten als er geen plaats is: je wacht in een smalle veranda, dus als het regent blijf je wel droog. Er is immers geen hall of receptie: waar zulk nutteloos meubelstuk zou kunnen staan, staat hier het fornuis: de Open Keuken avant la lettre.

De tafels zijn rechthoekig en de stoelen van hout. Er hangen koperen scheepslampen en schilderijen en tekeningen van vissersboten. Kapitein Haddock zou in het geheel niet echt opvallen. Op de drankenkaart heb je witte en rode wijn en pils. Uit de niet-alcoholische dranken kan je kiezen uit bruisend en plat water. Je kan ook een fles bestellen en dan krijg je een recycleerbare PET-fles van het huismerk van de Colruyt op tafel. Er staat uitdrukkelijk vermeld dat er geen Coca-Cola geserveerd wordt. Geen cola. Is er niet. En alstublieft ook niet vragen. Ik heb het toch niet gevraagd en heb mijn kinderen ook uitgelegd dat het er niet is.

Restaurant Stad Kortrijk: oudervriendelijk restaurant

Het is dan ook een erg oudervriendelijk restaurant om met je kinderen te gaan eten. Er is namelijk ook geen ellenlange menukaart die de keuze bemoeilijkt. De keuze is erg beperkt: Tong, Pladijs, Vissoep of ‘Tomate Crevete’ uit de Zee en voor de vleeseters is er ook Biefstuk of Rumsteak: een kleine toegeving wellicht voor de vleeseters aan Zee. Er is dus geen kindermenu of gefrituurde chicken nuggets of andere onzin. Als je dat wil moet je gewoon om de hoek een menu touristique gaan bestellen op de Visserskaai. Nee, in restaurant Stad Kortrijk wordt de microgolf en de diepvriezer niet veel gebruikt. Alles is er vers, ook de frieten. Die zijn gemaakt van echte aardappelen. Patatten vermoedelijk.

Niet voor zoetwatermatrozen of oude zeekomkommers

En als je eenmaal besteld hebt moet je echt niet lang wachten tot je bord geserveerd wordt door de vriendelijke dienstmeisjes. Die zien er trouwens gewoon gelukkig uit en niet gestresseerd. Dat komt wellicht omdat de klanten regelmatig terugkomen, de klanten hun werk appreciëren en omdat de klanten wellicht bijna nooit zeuren over pietluttigheden. Zeurpieten en ouwe zeekomkommers gaan best ergens anders eten.

Restaurant Stad Kortrijk is dan ook een hele verademing: absoluut Oostendse gerechten in een absoluut Oostends interieur door een volstrekt Oostends team geserveerd aan een mengeling van volstrekt Oostendse klanten en volstrekt niet Oostendse klanten.En dit sedert lange jaren. Eerlijke keuken, eerlijke gerechten voor een eerlijke prijs. Ook bijzonder en nooit gezien is het spontane BTW-briefje bij de rekening. Moet je niet vragen. Krijg je gewoon.

Naar het schijnt is ‘Restaurant Oostende’ in Kortrijk snel na opening dichtgegaan: werkte er niet.  Kapitein Haddock werd er scheef bekeken door de lokale ‘luitenant van de zeven sloten en zijn zoetwatermatrozen’: Haddock gaat enkel nog naar ‘Stad Kortrijk’ in Oostende.
Kijk hier als je je vocabularium wilt uitbreiden met Haddock’s scheldwoorden

 

Update 2018: Restaurant de Stad Kortrijk is jammer genoeg intussen gesloten

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar