Oostende: place to be
Lucy Loes

Lucy Loes

Lucy Loes heeft een standbeeld aan de Zeetrap in Oostende

Koningin van het Visserslied

De liedjes van Lucy Loes zijn zwaar ondergewaardeerd. En ongekend maakt onbemind. Als je niet van Oostende of omgeving bent is de kans klein dat je van Lucy Loes ooit hebt gehoord. 
De kans dat je ooit visser wordt is wellicht nog kleiner. Want visser wordt je van vader op zoon. Het visserswereldje blijft een gesloten gemeenschap. Maar als je wil weten hoe het gewone leven van de visser en van de vissersvrouw eruit ziet, kun je best beginnen met de liedjes van Lucy Loes te beluisteren.

Standbeeld Lucy Loes aan de Vistrap in Oostende

Lucy Loes is intussen niet meer. Maar voor ze stierf aan een slepende ziekte heeft ze haar standbeeld zelf onthuld. Vlak aan de Vistrap staat de buste van Lucy Loes. Ze kijkt permanent uit over de Visserskaai en De Vistrap. Elke boot die uitvaart zal ze gezien hebben. Lucy is zo ook vlak bij de St-Pieters-en-St.-Pauluskerk. Op het plein voor de kerk gaf Lucy haar laatste optreden tijdens de Paulusfeesten. Daar hebben vele Oostendenaars hun agenda voor verzet indertijd.

Radio ‘ t Vissertje

Het repertoire van Lucy Loes wordt niet zo vaak uitgezonden op nationale zenders zoals VRT. En dat is begrijpelijk omdat deze liedjes een lokaal karakter hebben. Daarom hoor je ze meer op de lokale vrije radio. Maar ook dat bestaat bijna niet meer: de lokale radio’s zenders zijn ook bijna allemaal opgegaan in ketens (of is het vastgelegd aan ketens?) en zenden allemaal simultaan hetzelfde programma uit. Maar in Oostende heb je nog altijd een vrije lokale radio die ongegeneerd zijn eigen programma uitzendt: Radio ’t Vissertje.
Wil je de liedjes van Lucy Loes horen zet dan radio ‘t Vissertje op en luister. 105.0 fm
Je kunt ook terecht in de bibliotheek van Oostende waar je haar full Cd’s kan uitlenen.
Ofwel hoor je de liedjes graag ofwel versta je er niets van. Maar eens dat je de smaak te pakken hebt, zul je de teksten snel kennen en de liedjes snel herkennen.

M’n vintje komt naar huus

Het mooiste liedje is wellicht dat van de visser die terug thuis komt na een lange tijd op zee. De vissersvrouw heeft haar hele huis opgerommeld, de beste zetel klaargezet en met de krulspelden de krullen in haar haar terug tot leven gewekt. Dat wordt een blij weerzien met de visser. Wellicht gaan ze niet enkel vis bakken…

Mien zeekapiting

Maar de grootste hit is wellicht dat van de zeekapitein waar Lucy helemaal verliefd op is. Ook al heeft de zeekapitein geen geld, het is zijn prachtig postuur die telt en Lucy zo lyrisch maakt. Ja inderdaad ook een echt liefdeslied van de koningin van het Oostendse levens lied: Lucy Loes.


Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar