Oostende: place to be
Vlotburg

drijvend kasteel

Vlotburg

Op 19 juli 2011 is in Oostende de VLOTBURG aangekomen

De vlotburg is een drijvend kasteel, een burcht. Het had ook wel vlotburcht kunnen heten. Het is het levenswerk van de Nederlander Lenny Vries die op een grote vrachtboot een middeleeuws kasteel heeft gebouwd. Het is eigenlijk een museum over de Middeleeuwen, the Dark Ages. Je kan er meer te weten komen over ridders, jonkvrouwen, schildknapen en prinsen. Er zijn onder andere middeleeuwse harnassen en wapens tentoongesteld. Als je gelukt hebt is de Koning ook van de partij. De eigenaar geeft soms demonstraties van middeleeuwse tornooien op het dek.

Op het scheepsdek woont een paard. Het paard is het paard van de Koning van het schip. De koning rijdt ook wel eens te paard op het dek van het kasteel.

Het lijkt wel wat op het huis van Pipi Langkous, Villa Kakelbont, maar dan op een boot. In tegenstelling tot Villa Kakelbont is dit kasteel echter helemaal echt. En als Ensor dit zou gezien hebben zou hij Christus op deze boot  zijn intocht in Oostende hebben laten maken, vermoed ik.

Het drijvend kasteel ligt in de zomer van 2011 in een dok van de haven van Oostende waar je het kan gaan bezoeken. Vlakbij het fort Napoleon. Je kunt met de auto parkeren in de haven. Je kunt ook per kusttram er geraken. Volg de aanwijzingen voor Fort Napoleon en je geraakt er. Eenmaal aangekomen moet je over een echte loopbrug. De hele boot is in elkaar gestoken met de hulp van een zeer bekwame timmerman. Je kunt de medewerkers leren kennen op de website van de vlotburg. Je kunt er ook zien waar hij heen is gevaren.

Zo een drijvende ‘vlotburcht’ zie je maar één keer in je leven. Het is echt een ongelooflijk ding en ik weet niet of elke man dat van zijn vrouw zou mogen bouwen. Ik denk dat er ook maar één vlotburg gebouwd zal worden. Na deze is het weer wachten op de volgende Middeleeuwen…

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar