Oostende: place to be
Urban Mining

Massa’s aluminium ontdekt in België

Aluminium wordt gewonnen uit het erts bauxiet. Mijnwerkers delven dit erts in bauxietmijnen waarna het bauxiet verwerkt wordt tot aluminium. Bauxiet wordt in België niet ontgonnen. Toch treft men de dag van vandaag een massa afgewerkt aluminium aan op Vlaamse bodem. Niemand weet waar al dit afgewerkt aluminium vandaan komt. Opvallend feit is dat al dit aluminium de vorm heeft van een blikje gebruikt in de drankindustrie.

Urban Mining ‘boomt’: overal aluminium in vorm van blik

aluminium blikjes zwerfvuil

Urban Mining: massa's aluminium aangetroffen op Belgische bodem

 

Geologen staan voor een raadsel. Op onverklaarbare wijze treft men quasi op elke denkbare plaats dit aluminium in blikvorm aan. Sommige geologen denken dat het uit de grond opschiet zoals champignons. Andere zijn ervan overtuigd dat dit blik zomaar uit de lucht komt vallen. Vast staat dat niemand iets gehoord of gezien heeft tot men plots zo een blik aantreft. Het is echter onomstotelijk aangetoond dat de blikjes werkelijk overal aangetroffen worden. Het lijkt wel alsof ze zelf een plaatsje kiezen: bij voorkeur plekjes die niet zo gewild zijn. Achter een hoek of een kant verschuilen ze zich. Ze troepen soms samen onder banken in parkjes of in ruime bloembakken in winkelstraten. Sommige blikjes zoeken zelfs de goot op. Zo kunnen ze lang ongemoeid rustig blijven liggen.

Al deze blikken zijn geopend. Sommige blikken bevatten oude cola,  limonade zonder prik of verschraald bier. Sociologen die zich buigen over dit fenomeen denken dat dit een manier is om zo onaantrekkelijk mogelijk te zijn voor mijnwerkers. Het blik wil blijkbaar zo lang mogelijk blijven liggen in alle rust.

Urban Mining: mijnwerkers rapen aluminium blikjes langs de straat

Er zijn intussen verschillende mijnwerkers gesignaleerd die gehoord hebben van deze ongelooflijke ontdekking. Het is niet meer nodig om bauxiet te delven in levensgevaarlijke mijnen. Het aluminium ligt in België gewoon voor op te rapen langs de straat. Buurtbewoners laten deze mijnwerkers hun gang gaan. Het aluminium ontsiert immers wat het straatbeeld en de mensen zijn de blikjes liever kwijt dan rijk. De mijnwerkers dragen ook geen typische werkkledij of veiligheidshelmen. Ze lijken dan ook in het geheel niet op mijnwerkers: ze lijken meer op wandelaars.

Beurzen reageren positief op deze ontdekking van aluminium van Belgische bodem

Dit aluminium wordt verzameld en verwerkt in de recyclage-industrie. Deze plotse aanvoer van aluminium van eigen bodem stemt in elk geval de beurs van Brussel gunstig. De koersen van de aandelen van aluminiumverwerkende bedrijven schieten omhoog. De prijs van aluminium, al maanden sterk stijgende, stabiliseert eindelijk nu de aanvoer niet meer afhankelijk is van de import van bauxiet. Vraag is hoe lang de aanvoer van dit aluminium van eigen bodem nog zal duren. Het is en blijft immers een raadsel waar al deze blikjes vandaan komen. Maar het lijkt er vooralsnog nog niet op  dat de aanvoer van aluminium van Belgische bodem op korte termijn zal stoppen.

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar