Oostende: place to be
Ensor-iosa

Op de pagina Ensor-iosa kan u over Oostendse Curiosa lezen

 

  • James Ensor was een Oostendse schilder die eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw leefde. Hij maakte vooral schilderijen en tekeningen. In veel van zijn werken kan je een sterk relativeringsvermogen terugvinden. De onderwerpen die hij schilderde waren vaak dagdagelijkse taferelen. Hij schilderde in de beginjaren van het toerisme.

Een van zijn bekendste werken is dat van de Baders in Oostende. Op dat schilderij  zie je de Zeedijk ter hoogte van het Kursaal op een mooie zomerse dag. Net zoals nu kon je toen blijkbaar op de koppen lopen als de zon begon te schijnen. Je ziet er dan ook de meest vreemdsoortige taferelen geconcentreerd op één plaats: de Zeedijk. Alle vreemde gedragingen samengebald op één plek.

Maar die vreemde zaken en gedragingen zijn niet verdwenen in Oostende. De meeste toeristen zijn weg van huis en zijn niet meer geremd door enige gêne en doen waar ze zin in hebben.

Als je goed uitkijkt zie je al snel dezelfde taferelen die Ensor zo mooi wist te schilderen. Wellicht is dat een van de troeven van Oostende.

One Response to Ensor-iosa

  • guy vdk says:

    De toeristen kwamen vooral om in het zeewater te baden, iets dat als zeer bevorderend voor de gezondheid aangeprezen werd. Men liet zich in een badkar met een paard de zee in trekken en kon dan vandaar in het water afdalen en zich onderdompelen.
    Wie geen badkar had kon zich laten overgieten door badmeesters met zeewater uit hun emmers, zoals afgebeeld.
    Op de prent zien we ook een badmeester die zijn emmer op zijn hoofd meedraagt.
    Zeewater, zeewier, zeevis en schelpdieren zijn een unieke bron van jodium, een element dat nodig is om ons schildklierhormoon aan te maken.

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar