Oostende: place to be
kakmeeuw

Elke meeuw kan een kakmeeuw zijn

verboden meeuwen te voederen

verboden meeuwen te voederen in Oostende

De kakmeeuw is een nieuwe vogelsoort die neergestreken is op de Visserskaai in Oostende. Of is deze nieuwe vogelsoort ter plekke ontstaan? Op de Visserskaai staan allemaal stalletjes met ‘street food’ waar de voorbijgangers een bakje vis kunnen kopen. De meeuwen hebben dit ook in de smiezen gekregen. Er valt als eens wat vis uit zo een bakje op de straat: dan heb je echt ‘street food’ en dat eten de meeuwen lekker op.

Dolly is agressief

De laatste jaren zijn de meeuwen echter behoorlijk agressief en durven ze al eens een bakje vis uit de handen van de argeloze toerist te jatten. Ze zijn erg behendig met hun snavel. Maar zo een meeuw moet eigenlijk enkel heel dicht bij zijn slachtoffer vliegen. Die schrikt zich een hoedje en laat het bakje vis meestal vallen terwijl hij op de vlucht slaat. ‘Bingo’ denkt die meeuw dan en begint met zijn vriendjes aan het feestmaal.

Als je aan ‘street food’ denkt, krijg je het marktplein van Marrakech voor ogen of denk je aan gegrilde sprinkhanen op een markt in Vietnam. Maar ook in Oostende kan je smullen van street food: gekookte zeeslakken of wulloks in pikante soep. Je moet enkel er  op letten dat je zo klein mogelijke wulloks neemt. Ze worden warm gehouden in frituurketels type ‘nova’ zoals je die bij je thuis vindt. Maar dit geheel terzijde. Het gaat hier over de kakmeeuw, die nieuwe vogel waar de ornithologie zich de kop over breekt of die wel bestaat.

Een kakmeeuw doet het in de vlucht

Welja ze bestaat: de kakmeeuw vliegt boven de hoofden van zijn slachtoffers. Op tijd en stond moet een meeuw immers ook zijn natuurlijke behoefte doen. En dan zie je dat een vogel toch nog niet zo geciviliseerd is. Een vogel doet zijn behoefte immers terwijl hij vliegt. Die dingen vallen gewoon naar beneden. Vandaar de Engelse benaming ‘droppings’.

verboden meeuwen te voederen

Meestal moet men bij het vinden van een nieuwe diersoort een nieuwe naam voor de net ontdekte ondersoort vinden. De kakmeeuw is echter een nieuwe bovensoort: elke meeuw kan immers een kakmeeuw zijn. Daarom heeft het stadsbestuur een nieuw reglement uitgevaardigd om de aangroei van het aantal kakmeeuwen tegen te gaan. Je mag de meeuwen niet meer voederen. We gaan de meeuwen van de Visserskaai gewoon op hun honger laten zitten, ze moeten dan wel terug naar de zee om er zelf te gaan vissen. Gedaan met dat agressieve gedrag, geen problemen meer met neerdalende meeuwedrek. Op zich een goed idee. Natuurlijk heb je altijd tegenstanders van dergelijke geweldige ideeën: zo is mevrouw Charlotte Mutsaers tegen het verbod op het voederen van meeuwen. Misschien komt ze niet zo veel buiten en is ze nog nooit slachtoffer geweest van een kakmeeuw.

One Response to kakmeeuw

  • P.Kendall says:

    Ik heb in het voorjaar genoten van Beaufort. Mijn uitvalbasis was Bredene. Helaas waren de beelden in Oostende niet geplaatst. Ik hoop dat de trienale in 2016 doorgang kan vinden. Maar nu ter zake. Ik schrijf natuur columns onder de titel “Vloedlijn Schouwen”. Een van mijn columns gaat over het onderscheiden van meeuwen. Let wel: Niet het onderschijten. Niet de zilvermeeuw maar de kapmeeuw of kokmeeuw werd door mijn oma al kakmeeuw genoemd. Zij woonde in Rotterdam, vier-hoog. Op vijf-hoog voederde de bovenbuurman de meeuwewn vanuit zijn raam. Als hij dat deed belandden de meeuwenflatsen soms op haar ramen. Vandaar voor haar: KAKmeeuwen.
    Op internet zag ik de poster die Oostende gebruikt omdat de zilvermeeuw “brutaler” wordt. Hetzelfde geldt voor de shetlandse pony’s in de duinen van Schouwen de wilde zwijnen op de Veluwe. Dat zilvermeeuwen zich makkelijk aanpassen aan het menselijk gedrag heb ik ervaren op een vroege zomer ochtend op Schouwen. Mijn zakje met croissants was na het baden verdwenen. Op het strand waren nog geen mensen. Wel zilvermeeuwen. Zij zijn en blijven dus hoofd verdachten.
    Ik ben geen beroeps-schrijver, het is hobby. Ik probeer alleen kostendekkend te werken. De oplage wordt alleen plaatselijk op Schouwen verspreid. Geen winstoogmerk dus.
    Zou ik die foto mogen plaatsen in mijn column met de vermelding dat het afkomstig is van http://www.royalplaces.be?

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar