Oostende: place to be
Draaiorgel Padjalder

in de Venetiaanse gaanderijen in Oostende

Als het mooi weer is op de Zeedijk van Oostende is hij steevast van de partij. De man met het draaiorgel ‘De Padjalder’. Soms wordt het draaiorgel bediend door een vrouw maar de man met de baard spreekt toch het meeste tot de verbeelding. Hij is vergezeld van een aapje dat bovenop het orgel zit. De aap bewaakt het bakje voor de centjes. Vroeger hadden draaiorgelmannen echte aapjes. Echte aapjes mogen niet meer maar aapjes van pluche nog wel.

padjalder

de padjalder

Het draaiorgel wordt meestal centraal opgesteld in de Venetiaanse Gaanderijen. Daar weergalmt de orgelmuziek mooi. Je hoort de muziek dan ook al van ver. Je kan dan ook lang genieten van de deuntjes. Als je de draaiorgelman passeert, geef je best een centje. Kwestie dat hij er de volgende keer ook nog komt staan. Kindjes mogen een snoepje nemen. En ook voor  een foto is de Padjalder niet te beroerd.

wie heeft het draaiorgel Padjalder allemaal al niet gehoord?

Vermoedelijk zijn de vader, grootvader en overgrootvaders van de Padjalder ook orgelmannen geweest. Want zeg nu zelf: even een draaiorgel op de kop tikken en dan naar de Zeedijk trekken is geen evident idee. Leg dat maar eens uit thuis. Nee, zo een draaiorgel is wellicht iets van vader op zoon. Wellicht hebben Leopold-II , Ensor en Marvin Gaye ook nog genoten van de deuntjes van de Padjalder .

Het is te hopen dat de Padjalder nog vaak komt naar Oostende en dat hij geen andere badplaats uitkiest om het orgel te gaan draaien. Daarom, beste wandelaars en fietsers op de dijk: geef altijd een kleinigheid aan de man met het draaiorgel. Want aan zo een draaiorgel zijn best wel kosten: je moet van die ponskaarten kopen met de muziek om door het orgel te draaien en je moet snoepjes hebben om aan de kinderen uit te delen.

waar is de orgelman op Sinterklaasdag?

Het is opvallend: tijdens de Sinterklaasperiode is de man met het draaiorgel niet vaak op te merken. Hij heeft een baard en deelt snoep uit aan brave kindjes. Ik weet het niet zeker maar misschien is het wel de Sint zelf die incognito aan het orgel draait tijdens zijn vrije dagen. Waar zou hij anders het geld vandaan halen om al dat speelgoed te kopen voor de brave kindjes?

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar