Oostende: place to be




Japanse Tuin Oostende

Takashi Sawano ‘s Shin Kai Tei

In het voormalige park van de Koninklijke villa van Oostende is een Japanse tuin aangelegd. De aanleg van deze Japanse tuin symboliseert de goede verstandhouding tussen de stad Oostende en de firma Daikin. Daikin is een fabrikant van airconditioningapparaten en is gevestigd in het industrieterrein van Oostende. Je kunt de bedrijfsgebouwen zien langs de autoweg Oostende-Brussel.

De Japanse tuin is geopend door de Koninklijke familie. Een Japanse tuin is niet zo groot als bijvoorbeeld een Engelse tuin of een Franse tuin. Op een kleine oppervlakte worden verschillende landschappen nagebootst of uitgebeeld. De Japanse tuin van Oostende is opgebouwd in Kaiyushiki-stijl. De tuin werd Shin Kai Tei genoemd of ‘diepe zee tuin.’ Net als de elementen van de tuin bevat ook de naam van de tuin veel symboliek.

Japanse tuin Oostende

 

Japanse tuin Oostende

Shin wil zeggen diep maar ook diepzinnig of wijs.

Kai betekent zee of oceaan. Japan is net als Oostende immers erg verbonden met de zee. Japan bestaat uit verschillende grote en kleine eilanden en deze eilanden kan je terugvinden in de vijver van de Japanse tuin: je kunt van eiland-rots-eiland springen aan de waterval bijvoorbeeld.

Tei wil dan weer zeggen tuin maar ook heiligdom. In Japan is er niet zoveel open ruimte en is de bevolkingsdichtheid erg groot. Een tuin is dan ook een grote luxe die niet voor iedereen is weggelegd in Japan. Een Japanse tuin is dan ook geen speeltuin maar een plaats om tot rust te komen, de natuur te omhelzen. Een tuin wordt in Japan aanzien als een heiligdom.
De architect van de Japanse tuin van Oostende is Takashi Sawano.

 

De Japanse tuin van Oostende ligt eigenlijk wat verscholen en is niet zo gemakkelijk te vinden. Aan de voorkant wordt hij afgeschermd door de Koninklijke villa. En aan de achterkant wordt de tuin wat afgeschermd door het voorliggende parkje. Bovendien is de Japanse tuin volledig ommuurd. Als je van de zeedijk naar de Japanse tuin wil gaan kan je best van de zeedijk weg gaan langs de Drie Gapers: dat is de poort onder de Venetiaanse gaanderijen waar je het standbeeld van Koning Leopold II te paard vindt. Je komt dan op een autovrije, korte maar zeer brede laan met rechts het zwembad en links een muur met een kleine deur. Hier moet je binnengaan. Deze deur is echter niet altijd open en dan moet je helemaal tot aan de Koninklijke baan wandelen en dan links afslaan. Dan wandel je langs het parkje dat je moet doorkruisen om aan de poort te komen van de Japanse tuin.

De Japanse tuin van Oostende: een echte verborgen parel

In de Japanse tuin vind je bankjes, een mooie waterval, prachtige waterplanten, kleine visjes en grote Koi-karpers. De Koi karpers zijn niet zo talrijk naar dit heeft wellicht te maken met reigers en meeuwen die ook wel een bezoekje brengen aan deze vijver. Je kan dan, als je goed te been bent, het wandelpad nemen over de rotsen langs de waterval en dan langs het riet je tochtje verderzetten. Je zult het misschien niet gezien hebben bij het binnenkomen van de Japanse tuin maar op de terugweg naar de poort vind je aan de rechterzijde een soort tuinhuisje waar je kunt zitten en even tot rust komen. Je vindt er ook foldertjes over de Japanse tuin, opgesteld door stadssecretaris Kristof Beuren.

 

Omdat de weg naar de Japanse tuin eigenlijk bijna niet bewegwijzerd is, zal je er ook niet snel toevallig passanten tegenkomen. De Japanse tuin is er enkel voor kenners: het is er dan ook erg rustig en aangenaam om een kwartiertje tot rust te komen.

 

De Japanse tuin is open op zaterdagen en zondagen van 10:00 tot 6:00 ‘s avonds. Tijdens de schoolvakanties is de Japanse tuin elke dag open.

 

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar