Oostende: place to be
Nachtlijn

Laatst wandelden we door de Koninklijke Gaanderijen. Twee jongemannen waren een speciale vislijn aan het klaarmaken: een NACHTLIJN. Stadsmensen als we zijn, waren we verwonderd en hebben we de vissers even gevraagd alle knepen van het vak uit te leggen.

hooks

hooks

Een lange nylondraad wordt om de drie meter voorzien van een flinke haak met een lekkere worm. Wormen vangen noemt men overigens ‘puren’. Moet je dus vooraf doen. Die lange nylondraad van wel vijftig meter wordt dan bij eb vastgelegd op het strand met aan elk uiteinde een lange metalen pin die in de diepte wordt gedreven. Die pinnen zijn ongeveer een halve meter. Ik vind het sterk dat de zee die stabilisatiepinnen niet loswoelt, maar blijkbaar is een halve meter voldoende. Boven elke haak hangt er dan een weinig pittoreske PET-fles. Gewoon … cola of citroenlimonade, maakt niet uit. Dop erop en niet platgedrukt. Ze werken als boeien om de haak van de zeebodem te liften.  De worm moet zweven in het water en mag niet op de bodem liggen. Het is namelijk zo dat als je die lijn op de zeebodem laat liggen je enkel krabben gelukkig maakt met de gepuurde wormen. Geen vis dus zonder PET-flessen.

Om dat hele lint van de Gaanderijen op het strand te krijgen moet je dus met twee zijn, ook vroeg opstaan om teveel pottenkijkers te vermijden. Je doet het ook best alleen als je geen zwemmers verwacht. Vermijd dan ook de eerste zondag na Nieuwjaar want dan is het Nieuwjaarsduik aan de Oostendse Koninklijke Gaanderijen.

Eenmaal als je nachtlijn geplaatst is kan je weer vertrekken voor een tijdje: Eerst dus vloed laten komen, dan bijten de vissen en dan eb afwachten: dan kan je de vangst gaan afhalen.

Of het legaal is? of dat je aan het stropen bent? Het is me nog niet helemaal duidelijk of je problemen met de arm der wet krijgt. “De zee is toch van iedereen” was het antwoord. We hebben de vissers een goede vangst gewenst en zijn verder gestapt. Wijting, zeepaling en pladijs zijn de vissoorten die courant aan de haak geslagen worden.

even googlen  op het internet maar eigenlijk niets gevonden dat er op leek. Nachtvissen op het strand met een gewone vislijn  is blijkbaar erg courant

Ik zou het ook wel es willen doen, mijn nachtlijn uitzetten. Kicken !

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar